Kulturutskottets 10 tips

Kulturutskottets 10 tips

Hej alla! 

Årets Kulturutskott består av Clara Lumio, Nathalie Wikman, Hanna Udd och Johannes Lövdahl. Tyvärr fattas Johannes från bilden eftersom han lever livet på utbyte just nu. Ett av Kulturutskottets stora projekt i år är att ordna Välmåendeveckan. Den faller passligt in veckan efter Pampas då många fortfarande är trötta eller har krapula. 

Välmåendeveckan handlar om att främja studerandens hälsa och välmående samt ge studeranden nya idéer om hur man kan bygga upp en sund vardag. Under veckan kommer vi att ha olika evenemang som behandlar olika aspekter av hälsan och välmåendet. Vi kommer också att publicera ett par poddavsnitt och blogginlägg under veckan där vi lyfter diverse saker ur ett välmående perspektiv. Vi har fått stor hjälp av våra underorganisationer, SHVS, Hankens personal, kylli och andra studeranden som har ställt upp. Näringslivsutskottet har också hjälp till genom att söka sponsorer till välmåendeveckan.

Vi vill önska alla en trevlig början på Välmåendeveckan och hoppas ni deltar i evenemang och annars bara njuter. För att starta i gång veckan vill vi börja med att dela med oss av lite tips till en studerandes vardag! 

  1. Planera din dag i förväg. Gör en to do list där du kan kryssa av när du slutfört en uppgift. Men kom ihåg att inte vara för hård mot dig själv om du inte hinner med allt!
  2. Gör matlådor i förväg. Matlådor sparar enormt mycket tid när man inte måsta stå och kocka varje dag. Det är lätt att googla, söka fram konton på Instagram och varför inte hitta recept på Tiktok!
  3. Om man inte diggar matlådor kan man testa att köra en typ av ”halv åtta hos mig” med sina vänner. Ni kan turas om att göra mat vissa dagar och då får ni också chansen att göra roliga och annorlunda maträtter.
  4. Ta en promenad på dagen. Sol och frisk luft tillför så mycket mer än man tror. Speciellt nu när vädret börjar bli så fint, unna dig en 30min promenad mellan studierna. Lyssna på en podd eller musik och andas in vårluften.
  5. Håll din omgivning hemma  snygg och städad. Många kan kämpa med att koncentrera sig om det är stökigt runt om en. Ta en dag i veckan när du stor städar och försök hålla ordningen.
  6. Kom ihåg att prioritera din fritid, man kan till exempel gå på olika studieevenemang och fester för att slappna av och ha kul. Livet är inte bara studier. Ta dig tiden att ha roligt och umgås med andra på fritiden!
  7. Studera tillsammans med vänner vilket kan hjälpa studiediciplinen samt hjälpa en att komma igång. När man studerar ensam så händer det lätt att man plötsligt har suttit och kollat Tiktok i 30min. Så om man är flera så får man motivation att verkligen studera och man kan peppa varandra att orka.
  8. Träning är ett bra sätt att förbättra den mentala hälsan genom att få tankarna på annat då man fokuserar på kroppen. Se till att göra sådan träning som är på din nivå och som du själv tycker om att göra för att upprätthålla motivationen!
  9. Se till att inte ha ett för tight minutschema under dagarna. Med lite mellanrum så kan man varva ner för att sedan ta nya tag. Pauser är viktiga för koncentration och motivation.
  10. Kom ihåg att alla är olika och presterar olika. Det viktigaste är att göra sitt bästa. Ens människovärde baseras inte på ens akademiska framgång. Om man en dag inte orkar och bara vill ta en dag för sig själv, så är det okej!
Kulturutskottet 2022: Hanna Udd, Clara Lumio, Nathalie Wikman & Johannes Lövdahl