Uncategorized

Årsfest stilguide & vett och etikett

När årsfesten närnar sig är det dags att plocka fram högtidsdräkten, som är av högsta formalitetsgrad och som används på de mest högtidliga tillställningarna – det är oftast frack och aftonklänning som gäller. Nedan presenteras allt vad festligheterna innebär och hur du klär dig korrekt.

Damer: Lång aftonklänning (klänningen ska vara ända ner till golvet men inte så lång att den släpar), får vara u-ringad, med eller utan ärmar. Det är okej att använda klänning med slits, men kom ihåg att den Solenna Akten är en högtidsceremoni, så använd inte en alltför utmanande slits då detta inte passar sig i sammanhanget. Till långklänning bärs alltid hudfärgade, tunna strumpbyxor. Under solenna akten och tills huvudrätten dukats av ska axlarna vara täckta med t.ex. en sjal (sjalen får vara tunt material, päls eller snygg halsduk). Damerna får inte heller ha armbandsur eller smycken av till exempel trä eller tyg, däremot är festliga smycken ok. Väskan som är med skall inte ha axelband, endast väskor som är handflatans storlek får ligga på bordet (efter huvudrätten) större väskor får ligga i famnen eller hänga på väsk-krok. Skorna: tårna får inte synas, med andra ord är sandaletter inte okej. Lönar sig för damerna att gå in skorna före festen om de inte använts förut. Håret skall vara uppsatt och får inte hänga löst, inget hår sa hänga ner på axlarna. Om frisyren är så kort att den inte hänger ner till axlarna får håret hänga löst. Damerna bär kårbandet i en rosett vid hjärtat. Festliga handskar får även bäras

Herrar: Högtidsdräkt, dvs. frack, lackskor, vit fluga, vit väst o vita hängslen samt vit näsduk i bröstfickan. Knapparna på skjortan i pärlemor, manschettknapparna i pärlemor eller silver/vitt guld (inga guld- eller andra färger). Inga armbandsur, endast fickur får användas. Akademiska förtjänsttecken får bäras, men då lämnas näsduken bort. Kårbandet skall gå från högra axeln mot vänstra delen av höften (se till att kårbandet inte kommer för högt eller för lågt). Kårbandet bärs mellan andra och tredje knappen (uppifrån räknat) och fästs under västen. Håret får gärna vara kammat o prydligt. Ta god tid på er om det är första gången ni sätter på en frack (~45min kan behövas).

Akademiska ordnar och påhäng

Till högtidsdräkten bär man band som visar vilka organisationer man tillhör, d.v.s. kårband, nationsband och andra specialföreningsband. Alla hankeiter bör bära kårband som finns till salu på IB. Herrarna fäster kårbandet innanför fracken, snett från höger axel ner mot vänster sida. Kvinnorna bär kårbandet som en rosett och fäster det på vänster sida nära hjärtat. Ifall kvinnan bär medaljer där hänget är av kårband, bärs inte kårbandsrosetten. Om man bär flera band eller rosetter, bärs de i ”rangordning” så att studentkårens band är överst, sedan nationernas band och underst föreningarnas band. Utmärkelse-, heders- och högtidstecken bärs på vänster sida om inte annat bestäms för ett specifikt tecken.

Hur man uppför sig på årsfest Cocktail

Cocktailtillfället är till för mingel och fotografering. Ta chansen att prata med människor du kanske inte annars skulle prata med, såsom alumner och inbjudna gäster. Om du vill fotograferas, försök fotografera dig direkt du kommer på plats så att alla som vill hinner fotografera sig. Damernas axlar bör vara täckta.

Solenn Akt

Mycket viktigt att komma i tid till solenna akten. Solenna akten är inte obligatorisk så ifall ni inte är i skick efter tomtediscot är det bättre att stanna hemma och göra sig i ordning till supén. Solenna Akten är en akademisk högtidsceremoni – beté dig enligt det. Alla står upp när flaggorna förs in. Om ni är osäkra på när ni ska stiga upp, följ främsta raden där de inbjudna gästerna sitter.Kom ihåg att inte applådera efter talet till fosterlandet. Observera att damerna bör täcka axlarna under Solenna akten! Alla sjunger med i sångerna även om man inte har den bästa sångrösten. Viktigt att vara tyst under solenna akten, under tal, utdelning av stipendier m.m. Solenna akten håller på ca 1h. Du kan också glömma allt som heter toalettbesök och rökpaus.

Supén

När ni kommit till restaurangen och fått jackan upphängd är det dags att söka reda på avecen (om ni inte redan gjort det) samt bordsplatsen. Bordskartor finns placerade på restaurangen. När ni vet var och med vem ni skall sitta lönar det sig att gå och se var platsen egentligen finns, men sätt er inte ner än. Herrarna kommer ihåg att en dam aldrig går ensam igenom supéområdet. Hälsa på bordssällskapet. Hedersgästerna, som sitter i honnörsbordet, går sist in i salen. Dessa gäster blir presenterade för de övriga gästerna med att i tur och ordning bli ”inknackade” av marskalken. Då värdinnan sätter sig följer alla andra efter. Herrarna kommer såklart ihåg att hjälpa damen med stolen. Damerna sätter inte väskan på bordet utan håller den i famnen, sjalen hålls på axlarna ända tills varmrätten är över eller då föreningens värdinna tar av sig sin sjal. När man en gång satt sig vid bordet, stiger man inte upp förrän varmrätten är utburen. Denna regel har inga undantag. Om ni måste gå på WC görs detta tidigast efter att varmrätten dukats bort och då skall ni se till att ni avlägsnar er under ett passligt tillfälle, dvs. inte under tal eller dylikt. Om det är en dam som måste ta ett besök till WC:n skall hennes bordsherre såklart hjälpa hennes med stolen och följer med och väntar på att damen är klar så att hon kan ledas tillbaka till sin plats.

Var uppmärksamma: när marskalken bankar i golvet med sin stav eller när sångledarna klingar i glaset är det dags att sänka volymen o lyssna. Det är inte heller förbjudet att tysta ner ditt bordssällskap som kanske inte hört att något kommer att hända. Om någon bett om ordet eller om det hålls ett tal skall ni lyssna på, eller i alla fall vara tysta. Under tal gäller också regeln att ni inte dricker, äter eller beställer något så länge som talet håller på. Vanliga skålregler gäller (herrar: höger, vänster & framåt. Damer: vänster, höger & framåt). Kom ihåg att även efter att man tagit en klunk, avsluta med att igen skåla med ditt bordssällskap men i motsatt håll. Under snapssångerna sjungs endast det som finns i sångbladet eller det som sångledarna säger. Övrigt spektakel som utövas på sitzar får vänta till sillizen. På bordet finns det snapsflaggor som ni kan lyfta upp så att servitörerna ser ifall ni behöver mer dryck. Man räcker inte upp handen o skriker ”SNAPS!/ÖL!”.

Man talar såklart inte när tal hålls, sångledarna har ordet eller då det är sång. Var även uppmärksam på att man även aldrig varken äter eller dricker under dessa tillfällen. Besticken sätts snyggt på varsin sida av tallriken (inte på bordet) medan man lyssnar. Vet ni inte vem ni skall diskutera med under supén kan en enkel regel följas: under förrätten diskuterar ni med er bordsdam/bordsherre, under varmrätten med damen/herren på andra sidan om er och under efterrätten med personen mitt emot. Det är dock absolut att inte förbjudet att diskutera med alla som sitter nära dig under alla rätter, dock kan de vara bra att se till att ingen blir lämnad ensam o sitta tyst.

När det är dags för dans ser herrarna till att de leder sina bordsdamer till dansgolvet. Honnörsbordet är de första som tar sig till dansgolvet och efter det följer resten av gästerna efter. Danserna som dansas är mignon, cicapo och vals (i den ordningen). Traditionsenligt dansar man den första dansen med sin bordsdam/bordsherre och efter det är det fritt fram för övriga att ta sin chans. Efter supén och dansen är det herrarnas uppgift att se till att deras avecer kommer tryggt fram till nästa destination, vare sig de är hem eller till eftersläppet. Även om detta känns som väldigt mycket regler så kommer ni väldigt långt med att göra som alla andra gör, reglerna är dock bra att läsa och ha i bakhuvudet.

Nu har du full koll på allt du behöver veta inför årets mesta fest!

Glöm inte erbjudandet vid Label 4 som ger dig -20% på klippningar och kamningar med årsfestbiljett. Erbjudandet gäller v.48 dvs 29.11-3.12.2021 Boka din tid här: https://label4.fi/sv/#tidsbokning

Vi ses på årsfesten!