Årsfest stilguide; Vett och Etikett
Årsfest stilguide & Vett och Etikett
Årsfesten är en fest där man klär sig i högtidsdräkt som är av högsta formalitetsgrad och som används på de mest högtidliga tillställningarna. Dock är det oftast frack och aftonklänning som gäller. Här kan du läsa allt du behöver veta om årsfesten och hur du klär dig rätt.
Väljer du att bära klänning gäller följande:
- Lång aftonklänning som räcker till golvet. Man får ha slits men den ska dock inte vara för hög.
- Hudfärgade, tunna strumpbyxor.
- Täckta axlar med en sjal eller dylikt. Klänningen kan även ha ärm som täcker axlarna. Detta gäller under solenna akten samt supén tills huvudrätten dukats av.
- Festliga smycken får bäras, dock inga armbandsur eller smycken av trä.
- Väska utan axelband. Väskor som är handflatans storlek får ligga på bordet (efter huvudrätten), större väskor får ligga i famnen eller hänga på väskkrok.
- Skor som täcker tårna.
- Håret skall vara uppsatt om håret hänger över axlarna. Hår som är kortare än axellängd kan hänga löst.
- Kårbandet bärs i form av en rosett vid hjärtat.
- Ifall du bär medalj som inkluderar kårbandet skall du inte bära rosetten.
- Festliga handskar kan även bäras om man vill.
Väljer du att bära frack gäller följande:
- Frack med vit fluga, vit väst, vita hängslen, lackskor samt vit näsduk i bröstfickan.
- Knapparna på skjortan ska gärna vara i pärlemor eller silver/vit guld.
- Manschettknappar ska gärna vara i pärlemor eller silver/vit guld.
- Inga armbandsur. Dock får fickur användas.
- Akademiska förtjänsttecken får bäras, men då lämnas näsduken bort.
- Kårbandet ska gå från högra axeln mot vänstra delen av höften. Kårbandet bärs mellan andra och tredje knappen (uppifrån räknat) och fästs under västen.
- Håret får gärna vara kammat och prydligt.
- Ta god tid på er om det är första gången ni sätter på en frack (ca 45min kan behövas).
Akademiska ordnar och påhäng
Till högtidsdräkten bär man band som visar vilka organisationer man tillhör, d.v.s. kårband, nationsband och andra specialföreningsband.
- Alla hankeiter bör bära kårband som finns till salu på IB. Herrarna fäster kårbandet innanför fracken, snett från höger axel ner mot vänster sida. Kvinnorna bär kårbandet som en rosett och fäster det på vänster sida nära hjärtat. Ifall kvinnan bär medaljer där hänget är av kårband, bärs inte kårbandsrosetten.
- Om man bär flera band eller rosetter, bärs de i ”rangordning” så att studentkårens band är överst, sedan nationernas band och underst föreningarnas band.
- Utmärkelse-, heders- och högtidstecken bärs på vänster sida om inte annat bestäms för ett specifikt tecken.
Hur man uppför sig på årsfest Cocktail
Cocktailtillfället är till för mingel och fotografering. Ta chansen att prata med människor du kanske inte annars skulle prata med, såsom alumner och inbjudna gäster. Om du vill fotograferas, försök fotografera dig direkt du kommer på plats så att alla som vill hinner fotografera sig. Damernas axlar bör vara täckta.
Solenn Akt
Mycket viktigt att komma i tid till solenna akten. Solenna akten är inte obligatorisk så ifall ni inte är i skick efter Tomtediscot är det bättre att stanna hemma och göra sig i ordning till supén. Solenna akten håller på ca 1h.
Solenna Akten är en akademisk högtidsceremoni – bete dig enligt det.
- Alla står upp när flaggorna förs in. Om ni är osäkra på när ni ska stiga upp, följ främsta raden där de inbjudna gästerna sitter.
- Kom ihåg att inte applådera efter talet till fosterlandet.
- Damerna bör ha täckta axlar under Solenna akten.
- Alla sjunger med i sångerna även fast man inte anser att man är bra på att sjunga.
- Viktigt att vara tyst under Solenna akten under tal, utdelning av stipendier m.m.
- Under Solenna akten går man inte ut ur salen för toalettbesök eller dylikt.
Supén
Då man anländer
När ni kommit till restaurangen och fått jackan upphängd är det dags att söka reda på er avec (om ni inte redan gjort det) samt er bordsplats. Bordskartor finns utplacerade på restaurangen. När ni vet var och med vem ni skall sitta lönar det sig att gå och se var platsen egentligen finns, men sätt er inte ner än. En dam går helst inte ensam genom supéområdet under supén, avecen ser till att följa med. Hälsa på bordssällskapet.
Då supén börjat
- Hedersgästerna, som sitter i honnörsbordet, går sist in i salen. Dessa gäster blir presenterade för de övriga gästerna med att i tur och ordning bli ”inknackade” av marskalken.
- Då värdinnan sätter sig följer alla andra efter. Herrarna kommer såklart ihåg att hjälpa damen/sin avec med stolen.
- De som bär klänning sätter inte väskan på bordet utan håller den i famnen, sjalen hålls på axlarna ända tills varmrätten är bortdukad eller då föreningens värdinna tar av sig sin sjal.
- När man en gång satt sig vid bordet, stiger man inte upp förrän varmrätten är utburen. Denna regel har inga undantag.
- Om ni måste gå på WC görs detta tidigast efter att varmrätten dukats bort och då skall ni se till att ni avlägsnar er under ett passligt tillfälle, dvs. inte under tal eller dylikt. Om det är en dam som måste ta ett besök till WC:n skall hennes bordsherre hjälpa hennes med stolen och följer med och väntar på att damen är klar så att hon kan ledas tillbaka till sin plats.
- När marskalken bankar i golvet med sin stav eller när sångledarna klingar i glaset är det dags att sänka volymen och lyssna. Det är inte heller förbjudet att tysta ner ditt bordssällskap som kanske inte hört att något kommer att hända. Om någon bett om ordet eller om det hålls ett tal skall ni lyssna på.
- Under tal gäller regeln att ni inte dricker, äter eller beställer något så länge som talet håller på. Besticken sätts snyggt på varsin sida av tallriken (inte på bordet) medan man lyssnar.
- Vanliga skålregler gäller (herrar: höger, vänster & framåt. Damer: vänster, höger & framåt). Kom ihåg att även efter att man tagit en klunk, avsluta med att igen skåla med ditt bordssällskap men i motsatt håll.
- Under snapssångerna sjungs endast det som finns i sångbladet eller det som sångledarna säger. Övrigt spektakel som utövas på sitzar får vänta till sillizen. På bordet finns det snapsflaggor (detta år i programbladen) som ni kan lyfta upp så att servitörerna ser ifall ni behöver mer dryck. Man räcker inte upp handen o skriker ”SNAPS!/ÖL!”.
- Vet ni inte vem ni skall diskutera med under supén kan en enkel regel följas: under förrätten diskuterar ni med er bordsdam/bordsherre, under varmrätten med personen på andra sidan om er och under efterrätten med personen mitt emot. Det är dock absolut att inte förbjudet att diskutera med alla som sitter nära dig under alla rätter, dock kan de vara bra att se till att ingen blir lämnad ensam sittandes tyst.
Efter supén
- När det är dags för dans ser herrarna till att de leder sina bordsdamer till dansgolvet. Honnörsbordet är de första som tar sig till dansgolvet och efter det följer resten av gästerna efter. Danserna som dansas är mignon, cicapo och vals (i den ordningen, se länkarna nedan). Traditionsenligt dansar man den första dansen med sin bordsdam/bordsherre och efter det är det fritt fram för övriga att ta sin chans. Efter supén och dansen är det herrarnas uppgift att se till att deras avecer kommer tryggt fram till nästa destination, vare sig de är hem eller till eftersläppet.
Även om detta känns som väldigt mycket regler så kommer ni väldigt långt med att göra som alla andra gör, reglerna är dock bra att läsa och ha i bakhuvudet.
Nu har du full koll på allt du behöver veta inför årets mesta fest!
Vi ses på årsfesten!
Danserna: